Sopivasta tuotteen hinnoittelusta hyötyvät sekä kirppismestari että myyjä – Pikaopas oikeanlaiseen hinnoitteluun

Hinnoittelu ei ole aina helppoa ja etenkin vasta aloittanut kirppismestari tarvitsee aikaa sujuvan ja realistisen hintamäärittelyn opetteluun. Tuotteiden myyntituottojen maksimointi hyödyttää niin myyjää kuin kirppismestariakin, jonka vuoksi oikeanlainen hinnoittelu on erittäin tärkeää kirppismestarin hommissa onnistumisen kannalta. 

Hinnoittelu on taitolaji 

Fraasi “kukaan ei ole seppä syntyessään” koskee myös hinnoittelua. Varsinkin alussa kirppismestari saattaa kohdata tuotemerkkejä, joista ei ole aikaisemmin kuullut. Tällöin on hyvä avata internetselain ja tutkia vaikkapa Googlesta tuntematonta merkkiä hintoineen, jotta tuotteiden hintatason määrittäminen helpottuisi. Kokemuksen karttuessa merkkitietämys sekä käsitys oikeanlaisesta hinnoittelusta kasvavat, joka puolestaan nopeuttaa tuotteiden lisäämistä myyntiin ja mahdollistaa suurempien tuotemäärien käsittelyn tulevaisuudessa.

Mitkä kaikki asiat vaikuttavat tuotteen hinnoitteluun? 

Vaatteen kunto vaikuttaa suoraan sen hintaan. Esimerkiksi käyttämätön paita, jossa on laput vielä paikallaan hinnoitellaan pientä pesunukkaa sisältävää paitaa korkeammaksi. Toinen merkittävästi hintaan vaikuttava seikka on tuotteen merkki. Mitä kalliimpi ja laadukkaampi tuote on, sitä suurempi sen alkuperäinen hinta on ollut ja sitä suurempi on myös sen hinta second hand -tuotteena. 

Sopivan hinnan määrittäminen riippuu monesta eri tekijästä 

Hinnoittelussa on hyvä huomioida tuotteen kunnon sekä merkin lisäksi yleinen hintataso sekä sesongit, joilla molemmilla on vaikutusta tuotteen lopulliseen hintaan. Esimerkiksi talvitakkien kysyntä ja sitä myötä hintapyyntö voi olla hieman korkeampi loppusyksystä kuin keväällä ilmojen lämmetessä, kun pukeutumisessa siirrytään välikausivaatteiden suuntaan. 

Yleisten kirpputorihintojen noudattaminen on järkevää. Kokemuksemme mukaan uutta vastaavien tuotteiden hintapyyntö voi olla noin 50–70% alkuperäisestä hinnasta, kun taas käytettyjen, mutta hyväkuntoisten tuotteiden osalta noin 30–40%. Laadukkaan merkkituotteen hintaa ei kannata asettaa liian alhaiseksi, koska tällöin osa tuottomahdollisuuksista haihtuu savuna ilmaan. Halvempien merkkien ongelmaksi tulee usein se, että yksittäisen tuotteen hinta voi olla liian matala ja sitä ei ole järkevä myydä erikseen. Halvempien tuotteiden myymisessä kannattaa hyödyntää tuotesettejä. 

Tuotesetti lisää tuottomahdollisuuksia  

Jos myyntierässä on useampi samankokoinen tuote samasta alakategoriasta (esimerkiksi kolme M-kokoista t-paitaa), voit muodostaa niistä tuotesetin ja määrittää sille yhteishinnan. Tuotteiden määrälle ei ole asetettu ylärajaa, mutta liian suuret ja sitä myötä kalliimmat tuotesetit käyvät yleensä huonommin kaupaksi. Hyvä tuotesetti sisältää noin 2–4 tuotetta ja sen kuntoluokitus määritellään aina huonokuntoisimman tuotteen mukaiseksi.

Tuotesetin muodostaminen voi tulla jokaisen tuotteen yksittäistä myyntiä järkevämmäksi, mikäli samaa kokoa olevia vaatteita on paljon, eikä niitä voi yksittäin hinnoitella kovinkaan korkeaksi. Tällöin edullisista vaatteista saatava tuotto on mahdollista maksimoida yksittäin myymisen sijaan, joka puolestaan säästää aikaa, kun kirppismestari tekee vain yhden myynti-ilmoituksen. Myynti-ilmoitukseen tulee kuvata sekä setin tuotteiden ryhmäkuva että jokainen tuote erikseen, jotta ostaja saa oikean käsityksen settinä myytävistä tuotteista.