Kirppismestari Kirstin vinkit parempiin tuotekuviin

Verkkokaupassa kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa ja on yksi merkittävimmistä ostopäätökseen vaikuttavista tekijöistä. Pyysimme kirppismestariamme Kirstiä kertomaan parhaaksi kokemansa vinkit hyvien tuotekuvien ottamiseen. Kirsti on toiminut Vähänkäytetyn kirppismestarina nyt noin vuoden ajan ja perustanut myyntiin tuhansia tuotteita. Kirjoituksen esimerkkikuvat ovat myös Kirstin ottamia. Eiköhän siis päästetä hänet ääneen! 

Millä kannattaa kuvata?

Kuvaan itse ihan kännykällä. Nykykännykällä saa hyvät, myyvät kuvat, joten ellei sinulle ole erillistä hyvää kameraa jota haluat käyttää, ei sitä tarvitse tämän vuoksi hankkia.

Mitenkäs ne valot?

Valon tulee olla puhdasta päivänvaloa. Paras on suoran auringonpaisteen sijaan runsas hajavalo tai pilvisen päivän valo, koska siitä ei synny jyrkkiä varjoja. Suomessa ei kuitenkaan aurinko valaise riittävästi kuin osan vuodesta, joten keinovaloa on usein pakko käyttää. Yleensä kodin keltasävyinen hehku/ledlamppujen valo saattaa vääristää värejä kovasti, aina kamera ei osaa tulkita valaistusta oikein. Etenkin, jos sinulla on samassa tilassa useampi valonlähde, esim ikkunasta tulee luonnonvaloa ja sisällä palaa samaan aikaan kattolamppu. Kokeile kuvata eri vuorokauden aikoina, eri valoyhdistelmillä. Mikä valaistus toistaa värit parhaiten? Kannattaa myös tutustua kännykkäkameran säätöihin, esim. nimellä “Pro” tai “Ammattilainen” löytyvien asetusten alta löytyy kohta WB/White Balance, jolla voit säätää, miten värit kuvissasi toistuvat.

Vinkki: Jos haluat satsata ihan pikkuisen, saa tavallisia kodin valaisimiin käyviä ledlamppuja myös päivänvalon sävyisenä (6500K) muutamalla eurolla. Se toistaa kuvissa vaatteiden sävyt oikein, eikä ostaja joudu arvailemaan ja pettymään. Jos päivänvalolampun valon sävy ei miellytä kotona normikäytössä, niin ehkäpä sen voisi ruuvailla paikalleen vain kuvaushetkenä? Minulla itselläni on kaksi päivänvalon sävyistä valoa asetettuna molemmin puolin kuvausseinää ja kohti vaatetta, näin valot asettelemalla ei synny pahoja varjojakaan.

Missä kannattaisi kuvata?

Tausta on sekin todella tärkeä. Ehdottomasti yksivärinen, kuvioton. Ostajaa kiinnostaa oikeasti vain se vaate, ja jos kuvassa on muuta, hän jää lähinnä ihmettelemään kirjavaa mattoasi/päiväpeittoasi/pöytäliinaasi/köynnöskukkaasi – ja siirtyy sitten johonkin toiseen tuotteeseen.

Vinkki: voit myös tutustua kännykkäsovelluksiin, jotka poistavat kuvista taustan kokonaan. Itse käytän PhotoRoom-nimistä, mutta muitakin on paljon. Testaa huviksesi jossakin kohtaa, olisiko sellainen sovellus sinullekin kätevä. Hae sovelluskaupastasi hakusanoilla “remove background”.

Riittääkö henkari, vai pitääkö hommata jotakin muuta?

Ripusta vaate henkariin. Se on nopeaa, ja useimmat vaatteet ovat sillä lailla enemmän edukseen kuin lattialle tai muulle tasolla levitettynä. Tarvitset periaatteessa vain yhden hyvän paitahenkarin ja yhden housuille tarkoitetun. Ihan pikkuisista lastenvaatteista saa hyviä kuvia yksiväriselle lattialle levitettynä, mutta isommat vaatteet aina henkariin.

Mitä mallinukkeihin tulee, niin ompelijan nuket ovat sen verran levottoman näköisiä kaikkine säätöosineen ja usein voimakkaine väreineen, että jättäisin ne suosiolla omaan työhönsä ompelijan apulaisena. Neutraalin värinen torso on ihan hyvä, mutta sellainen ei toki käy kaiken kokoisille vaatteille joita käsiteltäväksesi tulee, eikä ole muutenkaan välttämätön.

Itse välttäisin myös kuvaamasta vaatteita oikean ihmisen päällä. Kuvista on kotioloissa hankala saada hyviä, vaikka itse mallissa ei kerta kaikkiaan mitään vikaa olisikaan. Kotimallikuvat ja selfiet voivat alkaa jälleen viedä huomiota ihan muihin asioihin kuin vaatteeseen. Kyse on toki käytetyistä vaatteista, mutta ostajalle ne ovat uusia, ja niin hän haluaa ne myös ajatella, ei muiden ihmisten pitäminä. Monella voi myös olla pikkuinen kynnys käytetyn ostamiseen, ja jos voit sitä kaupanteon kynnystä madaltaa ottamalla neutraalin henkarikuvan, niin miksipä et niin tekisi?

Muita vinkkejä hyvään kuvaan?

Kuvaa vaate suoraan edestä. Mene niin lähelle vaatetta, että tyhjää tilaa ei ympärille jää kuvassa kuin hiukan reunoille. Edes henkarin ei tarvitse näkyä kokonaan, vain sen verran että vaate on kokonaan näkyvissä. Näin vaate saadaan kuvaan mahdollisimman hyvällä laadulla ja tarkkana, ja ainoana asiana mitä kuvassa näkyy. Kännykässä on myös helppo rajata jälkikäteen kuvista sinne mahdollisesti jääneet ylimääräisyydet pois. Vältä kuitenkin luomasta itse varjoja vaatteen päälle, kun hilaat itsesi hyvälle kuvausetäisyydelle!

Joskus vaatteiden tuotetietolaput ovat käytön jäljiltä aivan rullalla, ja niiden kuvaaminen on hankalaa. Otinkin pienestä valokuvakehyksestä irti lasin, asetan sen tuotetietolapun päälle ja kuvaan tiedot lasin läpi. Hiukan kääntämällä saa kuvakulman, jossa lasi ei heijasta tietojen kohdalta. Lopuksi vain rajaan kuvan niin, ettei häiritsevää lasin reunaa näy. Nopeaa ja hermoja säästävää.

Ja pieni vinkki jo ennen kuvausta: kun lajittelet vaatteita, ota sivuun sellaiset jotka ovat kovin ryppyisiä. Silittämään niitä ei aleta, mutta tätä pientä kikkaa olen käyttänyt: ripustan ryppyisen paidan henkariin ja suihkuttelen sille suihkepullolla kevyenä sumuna vähän (puhdasta) vettä. Suurimmat kurtut laskeutuvat hiljalleen sillaikaa kun kuvaan ensin muut vaatteet. Nopea homma, ja saat hyvät kuvat niistä pellavasekoitepaidoistakin.